Spanska för nybörjare

Konversation vid  middagsbordet nu ikväll (det serverades tacokryddad kycklingfärs och tortillas med diverse tillbehör:)
Mamma till storasyster: - Vill du ha en tortilla?
(Inget svar)
Mamma försöker fånga storasysters uppmärksamhet: - Torrrrrrtila?? (med överdriven och nitisk spansk accent)
Fortsätter av bara farten och pekar på ingredienserna på bordet.- Cogombre. -Tomate,.-Queso. -Maíz.
Storasyster: - (jodå, uppmärksamheten har fångats) Hvorfor sier du sånn rart, mamma?
Mamma: -För att tortilla och allt annat heter så på spanska. Och den här maten  kommer från Mexico från början och där pratar man spanska. Tortilla betyder "liten tårta" på spanska.
Storasyster: -Hvorfor kan du spansk, mamma?
Mamma: -För att jag har gått i skolan och lärt mig det. Och har jag har varit i Spanien och där pratar man spanska.
Storasyster: -  Har du varit i Tortiijet då?
Mamma: -? Var ,sade du?
Storasyster: - I Tortiijet. Det landet hvor de spiser tortillas.
:-)

 

Tunisisk pop och cross-dressing

Man kan ju tillbringa en förmiddag på så många olika sätt.
Lika många sätt som det finns musikpreferenser inom vår familj, kan det tyckas.

Idag, till exempel, tillbringade jag lördagsförmiddagen med  att dansa konstigt tillsammans med bägge barnen till diverse musikaliska stilarter (ett favoritnöje här hemma). Storasyster vill helst då höra Louis Prima med klämmiga italo-rock schlagern Angelina från femtiotalet. Jag erbjuder härmed en textrad för er som kanske inte omedelbart är helt hundra på vilken låt jag menar: I eat antipasto twice/ just because she' s so nice/ Angelina/ Angelina- waitress at the pizzeria. Storasyster älskar verkligen den här slagdängan och jag måste översätta hela texten för henne, gång på gång. Hon har på något vis fått för sig att Louis Prima sjunger om samma Angelina som i barnböckerna om musflickan Angelina Ballerina och tycker att den här sången är hur ball som helst. Den skall höras om och om igen.

Lillebror, på sin kant, tycker att O-låten från Fem myror rockar fett. Också här infogar jag en textrad för att friska upp minnet: Poff poff poff poff poff-poff-poff/ O vad det låter bra/ Det är o:et i poffet som gör'et. Han vill alltid se just den sången på vår Fem myror-DVD:- Mamma, sett på poff-poff, sett på poff-poff. Sedan går han runt i huset och sjunger för sig själv med hög och klar stämma: -Poff poff...Oooooo låtej BJA!!!! (med mera kraft i just "BJA" på slutet).

Jag, satte för att variera musikutbudet lite på en semesterinköpt tunisisk poplatta och skruvar upp volymen medan jag öppnar verandadörren på glänt (det är varmt att twista till Louis Prima en hel förmiddag). Orientaliska toner och smäktande arabisk sång letar sig ut i våren i villaområdet. "Alltid retar det nån", tänker jag nöjt, som min far alltid brukar säga. Går ut i köket och plockar ur diskmaskinen och drömmer om nordafrikanska kvällar vid Medelhavet  med kraftigt rödvin och krydddoftande couscousfat.

När jag tittar in i vardagsrummet en stund senare har barnen bytt kläder. Lillebror har av sin storasyster blivit iförd en rosa Mimmi Pigg- t-shirt och en rosablommig kjol. På Storasyster når kjolfållen ned lite under knäna, men på Lillebror blir den fotsid. Han dansar lyckligt runt och ser ut som en mycket liten skär dervisch.

Storasyster har ( hur fäorstår jag inte)  lyckatsklämma ned sig i Lillebrors grå byxor, stl 86. De sitter perfekt, som små piratbyxor på henne tillsammans med Lillebrors rödrandiga body.
Jag förvånas: - Har du fått på dig bodyn också?
- Ja, men jeg knappet den ikke da, mamma. (kan ju förstå att hon inte lyckades få till knäppningen i grenen, särskilt som hon själv har stl 110.)

De dansar vilt en stund till och skrattar hejdlöst, två rebeller i liten skala i en annars så markant uppdelad Disney Princess/ Spiderman värld.

En kväll i bortre Asien

Jag ligger och flyter lojt i en utomhus spabassäng. Doften av citrongräs kittlar uppfriskande mina näsborrar. Jag kan också skönja en upplyftande touch av havsalt i luften. Jag lutar mig tillbaka och kisar mot den dalande asiatiska kvällssolen. Syrsor hörs i den frodiga vegetationen runt mig. Vänder jag mitt huvud, som förnärvarande är insmort i en kokosoljeinpackning och prytt med en väldoftande stor vit djungelblomma, åt vänster ser jag det oändligt turkosblå havet bakom raden av palmer som vajar på den vita korallsandsstranden. Jag ser en delfin göra ett hopp i vågorna därute. Så grasiös den är. Nu ser den faktiskt rakt på mig, med sin oändligt intelligenta deflinblick, och frambringar ett lustigt tjattrande ljud. Ganska högt är det. Det var f-n vad den där fisken (jaja, eller dägggdjuret då, jag vet) tjattrar HÖGT. Rätt irriterande faktiskt. Eller vänta nu. Den skriker ju. Himla högt. Det låter
MMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAUUUUUÄÂÄ

*skrapande LP-skiveljud*

Väntalitenu, det där är ju Storasyster och ingen deflin. Och jag ligger i badkaret hemma i villan i en mellanstor stad i östra Norge. Lillebror har dragit Storasyster i håret OCH dragit sönder ännu ett av hennes pärhalsband, allt i en enda rask retstickelillebrorsa-handvändning.

Jag hoppar blöt upp ur badkaret, halkandes och droppandes på badrumsgolvet och med handduken snabbt virad runt min frysande (och inte alls solbrända och riktigt mycket tvåbarnsmammaaktiga) lekamen för ännu ett Mammaingripande i Småbarnsföräldrarnas Vardag.

Något sådant hände inte med den där tjejen i reklamen för den nya spa-duschtvålen jag köpte igår.
Eller gjorde det det kanske?
Bara off-camera, så att säga.

En dag på varuhuset

Så har det hänt igen. Vi har återigen tyckt, en lördag över morgonkaffet, att det att åka och shoppa på megastora sportvaruhuset med bägge barnen är en jättebra idé.

Altså, här borde det ju bara kommit ned en jättehand från ovan och ruskat om oss, så kaffekopparna klirrar. Eller kanske en sådan där gigantisk fot med pruttljud som i början av Monty Pythons Flying Circus. För, HUR TÄNKER VI EGENTLIGEN???
Och, vad viktigare är, VARFÖR LÄR VI ALDRIG???

Det är INTE en bra idé. Har aldrig varit och kommer aldrig att vara. End of story.
Våra köprundor liknar nämligen mer en Bröderna Marx film. Fast som Bröderna Marx med tokförhöjt blodsocker och i snabbspolad version. På ett ungefär.

Det som alltid, jämt och ständigt, och också denna gången händer, väl anlända till bautasportaffären, är nämligen att barnen, som annars minsann är söta som sockervadd och rara som små julänglar, på nolltid förvandlas till bortbytingar. Jag ser på mina barn i shoppingvagnen som bägge  hojtar och slåss värre än drukna sjömän en sen kväll i Marseilles hamnkvarter. Dessutom försöker de oupphörligt att klättra ut ur vagnen med de mest halsbrytande manövrar. Jag ser runt mig och märker att andra mammor och pappors barn går välkammade och bockar och niger och säger "tack, far och mor" iklädda välstrukna matroskostymer/ alternativt krusade volangförkläden och blankputsade lackskor. Eller...nåt ditåt. Tycker i alla fall inte att de härjar runt som något ur Flugornas Herre bland klädstativen som mina telningar.  Den här gången var det hursomhelst Storasyster som klarade utbrytningsmanövern ur vagnen och följaktligen var borta som i ett trollslag. Vi hittade henne lite senare, glatt trampandes , så svetten lackade, på en stairmaster med vidhängande skylt : "Vennligst ikke la barna leke i treningsapparatene".

Lillebror, frustrerad över sitt eget misslyckande att ta sig ut ur shoppingvagnen, drog som vanligt ned allt som kom i hans väg. Systematiskt rensning av klädesplagg från galgar med andra ord. Mamman  plockade upp och hängde. Lillebror drog ned. Mamman plockade. Lillebror drog.  Försökte sedan prova en fin blå overall på honom för att bryta det destruktiva klädnedrivningsmönstret. Då kröp han in i en provhytt och var tvungen att halas ut i benen, skrikande som en stucken gris.

Under tiden hade Storasyster gått upp i rök igen. När vi hade letat i tio minuter utan att hitta henne började vi få lättare panik. Att försöka hitta en flickunge på runt en meter i ett ofantligt sportlager är inte det lättaste. Medans jag trevade mig fram mellan skidbyxor och annoraker var jag för ett ögonblick säker på att jag skulle hitta en snöig glänta med en lyktstolpe i slutändan. Och att där, bakom stapeln av reade skridskor, skulle Storasyster sitta och dricka te med en faun och undra var vi hållit hus.

Till sist kom hon hoppsande mot oss i alla fall. Helt på andra sidan av sportvärlden.
- Var har du varit? undrar upprörda föräldrar i kör
- Hos Nora, svarar Storasyster, glad i hågen.
Det visade sig att hon sett kompis Noras (från  dagis) mamma rätt som det var och följt efter henne, eftersom hon, klurig som hon ju är, räknat med att hon skulle leda henne till just, Nora. Två lyckliga små tjejer fnissade ihop bland stormkök och stickade luvor.

Och vi lovade att vi aldrig skulle åka ut på stor lördagsklädhandel med barnen igen.
Försöker någon av oss yppa det förslaget igen nu till helgen så garanterar jag att den där pruttande Monty Python-foten verkligen finner oss.
Jaha jaså

Eh...Jag missförstod nog utmaningen från Ansgars syskon lite. Jag trodde nämligen man skulle gissa vilket av de sex påståendena som var falskt också.

Kan ju därför upplysa om att en av de sex utsagorna om mig själv i föregående inlägg är ren och skär lögn.
Kan någon gissa vilken?
Vinnaren får äran att uppleva storheten i att vara en verklig kännare av mänsklig natur ( i alla fall min).

Utmanad

av www.angarssyskon.blogg.se och det här är utmaningens
REGLER:
Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir "tagna" ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit "tagna" och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.

Ja, okej, men ett litet problem jag har som genast seglar upp är att jag inte har sex stycken bloggare i min bekantskapskrets. (konstiga mänskor man hänger ihop med egentligen...!) Hursomhelst kan jag ju skicka utmaningen vidare till den enda person jag vet som skriver blogg, nämligen min lillasyster.

Nu till påståendena. Here goes:

1. Jag fick, en gång i min späda ungdom, lift med Britt Eklands manager från Solna till centralen i Stockholm i hans folka.

2. Jag spelade, också en gång i min späda ungdom, biljard med svenska mästaren i nine-ball i Kupolen i Borlänge. OCH jag blev så nervös att jag missade biljardkulan med kön när det var min tur. Skämmigt.

3. Jag har framträtt för publik, vid minst två tilfällen, iklädd blond peruk och slinkig vit klänning och sjungit I Wanna Be Loved By You med tuttinuttig röst.

4. Jag har, i min inte så späda ungdom, utlöst fullt bombalarm på Stanstead-flygplatsen i London.


5. Jag har fått underbenen praktiskt taget uppätna av illvilliga cubanska myggor.

6. Jag har deltagit i en lokal tävling, arrangerad av Fredrikstad Blad, om vem som kunde sticka en lusekofta på kortast tid samtidigt som man sjunger norska nationalsången OCH äter en pølse med lompe.

Jag utmanar härmed en enda person (boooom *hör ett sådant där dramatiskt ljud som kommer i slutet av varje episod av Lost*:
www.charliesmamma.blogg.se


Känner mig för övrigt lite frivol idag på nåt vis. Solen skiner ju och krokusarna börjat spira och det luktar bortsopat grus ute, så jag tyckte det var tid för ett litet designbyte på min bloggsida. Lite Starlet över det hela liksom. (...Undras om de har Starlet nede på närbutiken här nuförtiden....?)

 


And Now, For Something Completely Different

Som småbarnsmamma befinner man sig titt som tätt i liksom en Monty Python-sketch av osammanhängande omständigheter. En bisarr värld, där konversationen når nya, absurda höjder.

Häromdagen vaknade jag, som jag så  ofta trevligt nog gör nuförtiden, av att två små norska barn hoppade runt i min säng och kröp omkring under täcket.

- Mamma, du luktar svamp!, sa det äldsta barnet plötsligt (lägg märke till svenskan som slår igenom ibland).

Medan jag låg kvar och förbryllades över detta, mycket oväntade uttalande, en morgon i mars helt utanför svampplockarsäsong, hade redan det största barnet hoppat ned på golvet och börjat krypa omkring på alla fyra under en stor filt (helt likgiltig över det faktum att hon lämnat ett högst uppseendeveckande deklaration hängande liksom i tomma intet, utan någon vidare förklaring).

(hon ropar till sin lillebror)
-KOM, jeg kan være kamel!
(lillebror rutschar ögonblickligen ned, kravlar mödosamt upp på sin systers rygg och hojtar förtjust) 
- JA, hun er kanel!
De börjar en vild galopp på sovrumsgolvet.

Lillebror saknar något av sin storasysters zoologiska referensram i detta tillfälle. Han har aldrig sett en kamel här i östra Norge. Däremot älskar han risgrynsgröt med kanel på.

Jag ligger kvar och börjar, lite halvtrött, undra hur det verkligen skulle kännas att vara kanel. Jag måste säga att jag kan sätta mig in i det på något vis. Känner mig ofta lite utspridd, liksom. Inte så samlad, direkt. Jag kommer på mig själv med att tänka att det nog skulle vara skönt att ligga, sådär lite nonchalant strödd ut över varm, mjuk gröt. Riktigt avslappande. Ahhhh, vad skönt att vara kanel ändå....

(hupp, rycker till över min eget mysko resonnemang) Tror jag behöver lite semester.

Lillebror reste förresten bort idag sade han. Han packade två stora limegröna plastkorgar och kånkade iväg på bagaget värs över vardagsrummet. På frågan vart det var han hade tänkt sig kom han inte med något direkt svar. Jag tittade på hans packning i korgarna och måste säga att den inte gav någon uppenbar ledtråd den heller till vilken hans destination kunde vara.

För var kan man tänkas behöva två uppblåsta ballonger och en latinsk grammatikbok?
På en clownkonferans i Vatikanen?

Storasyster 5 år

Igår fyllde min lilla stora flicka fem år! Jag kan komma på mig med att titta på henne ibland och fortfarande se henne i den lilla grisskära fleecedressen hon hade som nyfödd, liggande i vagnen i mars 2002. Hon hade fått den av farmor och farfar, den var storlek 62 och hon fullständigt drunknade i den. Ett rött litet skrynkligt ansikte och mininävar hårt knutna någonstans långt inne i allt det fluffiga rosa.

Rosa tycks vara en färg som går igen i detta sammanhanget. I förrgår stod jag nämligen och applicerade florsockerglasyr,som jag färgat chockrosa medelst karamellfärg för anledningen, på 63 stycken nygräddade muffins. Kände mig lite som Doris Day, där jag glaserade på, iklädd förkläde och med en lite manisk kakpyntar-glans i ögonen. Efter att jag hade förskönat de 63 muffinsen var jag så i glaserar-tagen att det var nära på att jag bara fortsatte, i bästa Stepford Wifes-anda. Hade väl glaserat kaffebryggaren med skär sockersmet också om inte min man kommit och ingipit genom att servera mig te.

Hursomhelst så fick Storasyster med sig de rosa härligheterna i en STOR kakburk till dagis där de gjorde succé. Storasyster kom hem iklädd en violett papperskrona och med uppmärksamhetens rosor på kinderna till en kväll fylld av pannkakor, paketöppnande, glasstårta och farmor och farfar. Kort sagt, som en femårsdag ska vara.

På lördag blir det mer baluns, för då kommer dagiskompisarna hit på korv med lomper (som  små tunnbröd, ungefär, populärt till varmkorv här), chokladtårta och  fiskdammsfiskande. Tjoflöjt.

Hva skjer 'a, Bagheera?
Ingenting, Tingeling!

(det sista hade egentligten inget sammanhang med det skrivna. Bara lite tuff dagisjargong som jag plockat upp från femåringen och gillar att svänga mig med.) :-)