Lillebror 4 år- hooligan hullaballoo!

En liten pojke som blivit stor firades med dunder och brak i lördags. Egentligen fyllde han år redan på måndagen, men när man fyller så näst efter nyår måste man finna sig i att vänta lite med kalaset, så att Pappan hinner sätta upp indjudningar på dagis.

Kompisarna Noah, Kim André, Sondre och Levi dök, en efter en upp, med pappor och paket. De förstnämnda tillbehören vinkades av och de sistnämnda samlades upp av Lillebrors pappa i en nätt liten hög. Storasysters bästis C kom också, specialbeställd av Storasyster så att hon skulle ha någon att leka med bland alla busiga småkillar. C's lillebror F fick också vara med, kan man tänka.

Så blev det som det brukar i det här huset när det firas födelsedag, om än något med högljutt. Livet har nu lärt mig att små killar partajar mer intensivt än små tjejer, eller åtminstone på ett annat, mer utåtriktat sätt.
Hursomhelst blev det varmkorv, chokladtårta i form av katt med non-stop på (Pappas specialitet), röd gele med vaniljsås och marshmallows (Lillebrors specialbeställning), paketuppackning med "spin-the-bottle"-lek, fiskdammsfiskning av godispåsar och mycket, MYCKET spring i benen.

Springet var helt okej ända tills Storasysters rum invaderades av två småhuliganer (nämner inga namn, men den ena förövaren var släkt på nära håll med offret). "KOM, VI ROTER PÅ ROMMET TIL JENTENE!!" hojtade angriparna och gick till attack genom att hala upp Storasysters kära smycken ur hennes fina (av hennes moder egenhändigt målade) smyckeskrin och kasta nämnda smycken runt sig på golvet. Kvar stod Storasyster i mitten av rummet, med tårarna trillande ner på sin volangklänning och guldskor. Bästis C och lillebror F tog emellertid resolut tag i saken. De larmade Mamman som försökte göra allt gott genom att ömsom straffpredika för småkillarna, ömsom krama om Storasyster och ömsom samla upp utspridda Storasystersmycken från golvet. När Storasyster hade hämtat sig lite svor hon med inlevelse att hon minsann  skulle hålla sig utomhuas nästa Lillebrorkalas! Hon skulle bara komma in för att äta chokladkaka och fiska fiskdamm!! Och på hennes födelsedag ska INGA pojkar få komma!!! (utom en, F) 
Och hör sen.

Lillebror var förstås helnöjd med kalaset och tog ingen notis om Storasysters traumatisering. Självisk som bara en liten bror kan vara satt han och myste på sitt rum bland Brio byggsatsen från mormor och morfar, Rorri-filmen, Elias-boken, räddningshelikoptern med tillhörande racerbåt och dykare och faktaboken om bilar, motorcyklar, båtar och rymdraketer.
Life is goooooooood.


Jul och nyår...och sånt...

När man är en slarvmaja med att uppdatera sin blogg, får man sammanfatta lite löst i efterkant, vilket jag gör nu.

JUL först. Den kunde ja ha blivit förskräcklig och tråkig och...tråkig och...alldeles, alldeles UNDERBAR. Den blev det sisstnämnda och  firades hos syster Moster Sofia utanför Göteborg. I detta lustiga lag trängdes runt julbordet följande brokiga skara; en polsk farmor, en grekisk farmor, en grekisk-turkisk gammelfarmor, en halländsk farfar, en grekisk-halländsk  morbror, en norsk pappa, två norsk-svenska syskon, en göteborgsk kusin, en halländsk morbror, en göteborgsk liten kompistjej, en polsk-svensk kompispappa, en dalakompis samt två systar, båda dalkullor, men förvillade från sina hembygder. Huruvida och på vilket sätt vi alla är släkt med varandra lämnar jag till er alla att undra över. Trevligt hade vi det i alla fall, med mat från skilda kulturer och gott i glasen. Lilla gammelfarmor  från Turkiet/Grekland föredrog emellertid den svenska julmusten. Hon satt i änden av långbordet, saligt leende: "Julmost...Den er underbara!".

NYÅR ringdes in med spekeskinke (norsk lufttorkad skinka) -lindade grissini, smördegsinbakad fläskfilé, Hasselbackspotatis och, barnens favorit (och de vuxnas) marrängsviss till efterrätt. Sedan blev det fyrverkerier och chokladpraliner, underbar rödvin och spansk cava till nyårsskålen. Barnen bars i säng redan vid åttasnåret, uttröttade av all festlig stämning och av att vara uppsnofsade i finkläderna. De vaknade dock bägge två av fyrverkerierna vid tolvslaget. Fyrverkerier som tycks bli värre och större och allmänt högre för varje år. Storassyster satt lyckligt med stora ögon i nattlinnet i vardagsrumsfönstret och skålade i äppeljuice i fint, etsat likörglas. Lillebror, en annars så kavat liten människa, tyckte smällandet blev för läskigt och borrade sin pyjamasklädda kropp hårt in i min famn. 

Så, som en resumé: julmust är underbart och smällare otäcka.
GOTT NYTT ÅR!!

Festfixar'n

Häromdagen satt Lillebror och jag i soffan och planerade hans fyraårskalas som skulle gå av stapeln om lördag. Följande lilla dialog utspelar sig:

Jag: - Vilka ska du bjuda på kalaset då?
Lillebror: Jeg skal invitere Tina!
Jag: (lite lätt förbluffad, väl vetande att Tina är en av fröknarna på dagis) Eh...nu brukar man kanske mest bjuda barn...
Lillebror: Ja, jeg vet det. Jeg skal invitere Tina fordi hun skal servere ting!

En ny Mikael Bindefelt är född.